Pol Alen ocrnio Bila Gejtsa u autobiografiji

Dok se Pol Alen oporavljao od Hodžkinove bolesti, Bil Gejts i Stiv Balmer kovali su plan kako da smanje njegov udeo u kapitalu Microsoft-a. Ta optužba, i još mnogo toga, nalaze se u najavljenoj autobiografiji Pola Alena, Idea Man, čiji su odlomci objavljeni u časopisu Vanity Fair.

Alen opisuje Gejtsa kao briljantnog, fokusiranog i ambicioznog: Bilo je veoma stresno raditi u Microsoft-u zato što je Bil terao druge da rade koliko i on. Gotovo kao poslovođa koji vikendom vreba na parkingu da proveri ko je došao. Ali bio je i nemilosrdan jer je još na početku tražio dvostruko veći udeo u kompaniji zato što je „radio više od drugih“.

Nekoliko godina kasnije, Alen je otkrio da boluje od Hodžkinove bolesti i počeo je da se leči: Jedne večeri krajem decembra 1982. godine, slučajno sam čuo kako Bil i Balmer razgovaraju u njegovoj kancelariji. Bil je rekao kako u poslednje vreme slabije doprinosim i kako bi trebalo da smanje moj udeo u kapitalu. Iz razgovora je bilo jasno da su već razgovarali o tome.

Pošto je Alen rekao Gejtsu da je čuo taj razgovor, obojica su mu se izvinili, ali on je ipak napustio kompaniju nekoliko meseci kasnije.

Wall Street Journal objavio je kako je novi prikaz Bila Gejtsa već uznemirio deoničare Microsofta-a. Međutim, oni koji lično poznaju Gejtsa izrazili su sumnju u Alenove navode i pitaju se šta stoji iza takvih tvrdnji.

Izvor: IT News