SSD diskovi gube podatke kada se ne koriste?

Sudeći prema prezentaciji koju je objavio Alvin Cox iz kompanije Seagate, koji je takođe i predsednik Saveta Joint Electron Device Engineering Council, SSD diskovi mogu da počnu da gube podatke ako ne dobijaju napajanje neko vreme – i to u nekim slučajvima mnogo brže nego što bi i najgori pesimisti mogli da pomisle

ssdNaime, period u kojem uskladišteni SSD disk može bezbedno da sačuva podatke zavisi od temperature u skladištu – i prepolovi se pri svakom povećanju temperature za pet Celzijusovih stepeni; s druge strane, umereno visoka temperatura u radnom stanju mu ne smeta, štaviše, povoljno utiče na stabilnost podataka.

Koliko to iznosi u praksi? To zavisi od vrste diska, pri čemu su diskovi namenjeni “običnim” korisnicima u prednosti u odnosu na enterprise diskove. Ako disk skladištite na temperaturi od 25 stepeni, podaci na korisničkim diksovima su bezbedni dve godine, ali enterprise diskovi mogu da vas neprijatno iznenade već posle tri meseca nekorišćenja. Ove podatke su potvrdili Samsung, Seagate i Intel. A ako bi temperatura u skladištu bila 45 stepeni (u prevodu, isključen disk u “gusto naseljenom” kućištu), enterprise SSD disk bi već posle nedelju dana neaktivnosti mogao da počne da gubi podatke).

Na prvi pogled, ovo deluje zastrašujuće, ali nije sve baš tako crno: malo je verovatno da bi neko kupio skupi SSD disk da bi na njega natrpao podatke i isključio ga; ako disk koristite, ove opasnosti nema. A ako ipak odlučite da ga ne koristite neko vreme, izvadite ga iz kućišta, i povremeno ga vratite i uključite. I, naravno, pravite redovan bekap.

Prezentaciju možete da vidite ovde, a tabelu koja opisuje pomenuti efekat naći ćete na 27. strani. Nađite vremena da pročitate celu prezentaciju, u njoj ima još mnogo podataka i objašnjenja o SSD diskovima koje niste znali.

Samo se po sebi nameće pitanje – da li to važi i za fleš-diskove i memorijske kartice? U prezentaciji nema podataka o tome, ali mi iz iskustva znamo da su mnogi od njih sačuvali podatke posle 5-6 godina nekorišćenja (skladišteni u fioci). Kakva su vaša iskustva?

Izvor: guru3d.com

3 thoughts on “SSD diskovi gube podatke kada se ne koriste?”

  1. SSD niko ozbiljan ni ne koristi za skladištenje važnih podataka. Net trash može, a važni biz podaci – još uvek HDD!

  2. Онај ко не укључује рачунар боље да га прода. Шта ће му?

  3. Zato koristite BTRFS na Linux
    ili ZFS na Linux, FreeBDS, OSX i Solaris/illumos (u produkciji već 10 godina)
    da zaštitite svoje podatke čeksumima
    i kao zamena za hardverski RAID uz sve prednosti prenosivosti podataka.

Comments are closed.