Vlada Srbije i Microsoft potpisali ugovor

U sedištu kompanije Microsoft, u Redmondu, predstavnici Vlade Srbije potpisali su centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije.

Microsoft_Sign_on_German_campus.jpgKako prenosi agencija Tanjug, Dačić je rekao da je potpisivanje ovog ugovoroa korak napred u prepoznavanju informacija kreiranih od strane države kao javno dobro.

“Saradnjom sa kompanijom Microsoft obezbeđena je potpuna i brza implementacija softverske tehnologije poslednje generacije u javnom sektoru, kao i servisa namenjenih građanima”, rekao je premijer Ivica Dačić.

“Čvrsto verujemo da ovim sporazumom, osim što postižemo višestruke pozitivne efekte, ujedno i gradimo dobar put ka ostvarenju ciljeva definisanih od strane Vlade Srbije i otvaramo zajednički prostor za buduće uspešne projekte”, istakao je Dačić.

Generalni direktor Multi country regije Centralne i Istočne Evrope u kompaniji Microsoft, Takuja Hirano, istakao je da je ta kompanija čvrsto posvećena privrednom razvoju Srbije i implementaciji najnovijih tehnologija koje omogućavaju jačanje njene konkurentske pozicije na regionalnom i globalnom tržištu.

“Zato, verujemo da ovim sporazumom uspostavljamo kamen temeljac dugoročne strateške saradnje između kompanije Microsoft i Vlade Srbije”, rekao je Hirano.

U saopštenju se ističe da je vlada, nakon obavljenih analiza, ocenila da takav pristup obezbeđuje ostvarivanje dodatnih ušteda u budžetu, dalju optimizaciju infrastrukturnih kapaciteta, podizanje tehnološkog nivoa informacionih sistema i stvaranje neophodnih uslova za razvoj modernih elektronskih servisa namenjenih građanima i privredi, ali i da će partnerski odnos sa jednim od svetskih IT lidera imari brojne pozitivne efekte na razvoj lokalne ekonomije i domaće softverske industrije, kao i na stvaranje pozitivnih uslova za ulaganja stranih investitora.

Izvor: Tanjug

 

4 thoughts on “Vlada Srbije i Microsoft potpisali ugovor”

  1. Ko ce to da plati ? Sigurno nece Dacic iz svog dzepa nego ce ukrasti poreskim obveznicima a za uzvrat ce dobiti proviziju od Bila Gejtsa! Nije on bas tako glup da ne zna
    da postoji slobodan softver otvorenog koda za koji se ne placaju paprene licence (Linux open office itd…) i koji ne spijunira korisnike!

Comments are closed.