Windows 7: Prvi rezultati testova RTM verzije izašli, utisci izmešani

11776_Performance_1Osećaj korišćenja Windows 7 operativnog sistema je poboljšan u odnosu na ranije “Prozore”, ali performanse se nisu toliko promenile. Dobici/gubici nisu toliko izraženi kada se sve stavi pod štopericu, prema prvim rezultatima testiranja RTM verzije koje objavljuje CNET.  Pod “lupu” je stavljena 32-bitna RTM verzija, oznake 6.1.7600 (da, Windows 7 u internom označavanju Microsoft-a nosi oznaku 6.1). Iako su hardverski zahtevi ostali manje-više slični onima koji su viđeni kod Windows Vista operativnog sistema (x86 procesor na 1 GHz, 1 GB RAM memorije za 32-bitni, 2 GB za 64-bitni sistem, kao i grafička karta sa podrškom za DirectX 9), postoje određene razlike. Ukupni instalacioni prohtevi su nešto manji (16 GB za Windows 7 naspram 20 GB za Windows Vista kod 32-bitne, odnosno 20 GB za Windows 7 naspram 40 GB za Windows Vista kod 64-bitne verzije), a opšti je utisak da je menadžment memorije znatno bolji. No, grafička primamljivost, funkcionalnost osetljivosti na dodir i nove opcije korisničkog interfejsa su jedno, a egzaktni podaci dobijeni merenjima nešto drugo.

11777_Performance_2Ti rezultati su (ne)očekivani, zavisno od tačke gledišta. Ispostavilo se da je vreme startovanja sistema, uprkos dodatnim podešavanjima i optimizacijama koje je sproveo Microsoft, naglašavajući ovo kao jedno od udarnih unapređenja, u stvari gore nego pod Vista SP2 ili XP SP3 sistemima. Istini za volju, vreme gašenja je drastično unapređeno u odnosu na XP, a nešto kraće i u odnosu na Vista OS. Performanse pod iTunes aplikacijom i Microsoft Office aplikacijom su značajno unapređene u odnosu na 7100 build, pri čemu se u iTunes-u i dalje kaska ili je u rangu sa XP Sp3. No, u Office benčmarku, Windows Vista i XP uspevaju da ostave iza sebe Windows 7. Ne zaboravimo da naglasimo da je Windows 7 RTM verzija suočena sa ipak “ispoliranim” verzijama Windows Vista i XP sistema sa odgovarajućim Service Pack-ovima.

cinebenchPraktično jedini značajniji test performansi koji ozbiljno “napreže” mašinu koji je sproveden jeste Cinebench. Ova aplikacija testira OpenGL, ali i višejezgarni rendering i služi za procenu performansi sistema. Iako je i ovde jasan napredak između 7100 i 7600 build-ova, i dalje Windows 7 zaostaje za Windows XP sistemom, premda uspeva da bude brži od Viste. Ostaje nam da sačekamo igračke testove, ali za očekivati je da će  situacija biti slična – da svi operativni sistemi budu “tu negde”. Naravno, u određenom smislu igrači neće biti u velikoj dilemi, pošto će samo Windows 7 i Windows Vista podržavati DirectX 11 (stizaće uz Windows 7), dok Windows XP njega neće podržavati, baš kao što nije ni DirectX 10.

Ukupno gledano, performanse su na nivou ostalih rešenja, ali uz unapređenja samog iskustva u radu, ukupnog utiska, poboljšanja raznih aspekata kao što su bezbednost i sigurnost, interfejs i slično, za očekivati je da će to biti sasvim dovoljno da obezbedi dobru prodaju Windows 7 operativnog sistema. Ne treba zaboraviti ni da će Microsoft isporučiti alatku koja će omogućavati pokretanje Windows XP operativnog sistema iz Windows 7 OS-a.

Izvor: CNET